Zsongó Bárka Egyesület | Rólunk
15555
page-template-default,page,page-id-15555,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-14.5,qode-theme-bridge

Rólunk

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” padding_bottom=”40″ z_index=””][vc_column][vc_column_text]

Gárdony városában élő kisgyermekes családok alapítottuk a Zsongó Bárka Baráti Kört 2005-ben. A családalapítás után nem borultunk fejjel a levesesfazékba. Éreztünk magunkban energiát és elhivatottságot ahhoz, hogy a magunk, a családjaink és mások örömére tartalmas programokat szervezzünk. Mára idősebb gyermekeink is felcseperedtek és aktív alakítói közösségünknek. Kísérletezőkedvünk nem hagyott alább, munkánk során legalább annyira formálódunk, mint amennyire formálunk. Élvezzük a (házas)társaink, a nagyszülők, abarátok, a szomszédok, az ismerősök támogatását is, amely nem csak elismerő szavaikban, hanem segítő közreműködésükben is megmutatkozik.

Rövid történetünk

Miután a csapat és a közös programok kinőtték találkozóink első helyszínét, egy családi ház tetőterét, a Gárdonyi Református Egyházközség ajánlotta fel számunkra a régi parókia épületét, amit társadalmi munkával, közösen csinosítottunk ki és ott nyitottuk meg a Zsongó Bárka családi játszóház és közösségi műhelyt 2005. szeptember 17-én. Félszáz szülő, családtagok, barátok kétkezi munkájának és helybeli szponzorok eszköz-támogatásának a segítségével tettük alkalmassá az öreg, 125 éves épületet programjaink befogadására. A Bárka ház három éven át volt az otthonunk, majd 2008. júliusban az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő épületében kaptunk egy kis termet. Ekkor a Fürdő és az UNICEF Magyar Bizottság támogatásával lehetőségünk nyílt jelentős eszközfejlesztésre is.

2007-ben alapítottuk a Zsongó Bárka közhasznú egyesületet,  2008. februárban jegyezték be. A Civil TV változását követően a közhasznú státuszt nem tartottuk fenn. Non-profit tevékenységet folytatunk, önkéntes alapon szerveződünk és javarészt társadalmi munkában szervezzük feladatainkat. Ki-ki ott segít, ahol és amennyit tud. 2011. decembertől egy munkaügyi pályázat segítségével 12 hónapra egy főállású munkatársat tudunk foglalkoztatni. 2015-től a Nemzeti Művelődési Intézet partnerszervezetként részt veszünk a kulturális közfoglalkoztatási programban. Az önkéntesek közreműködése és a pályázati támogatások működésünkhöz jelentősen hozzájárulnak.

Gárdony város és a Velencei-tó környéke családjai számára 2005-óta szervezünk elsősorban gyermekeknek szóló programokat. 2005-2011. között heti rendszerességgel: játékos foglalkozásokat, valamint a gyermekek, a családok felnőtt tagjai számára kulturális programokat, 2012-től jellemzően alkalmakhoz kötődő, tematikus rendezvényeket és táborokat. Közösségi, kulturális programjaink között szerepelnek családi zenés délutánok, báb-előadások, író-olvasó találkozók, koncertek, kerekasztal beszélgetések, közös kirándulások, múzeum-színház-koncert látogatások és más kulturális, közösségi programok.

Fontosnak tartjuk, hogy a közösségi alkalmakat a gyermekek szüleikkel együtt élvezhessék. 2015-óta legfőbb kihívásunknak tekintjük, hogy az immár kistini korú (egyre kevéssé gyermek) fiataljaink számára lehetőséget kínáljunk a közösségfejlesztésre, a társ-és önismeret fejlesztésre, elsősorban az önkéntes- és csapatban végzett tevékenységek révén.

A Velencei-tó környéki településekről, messzebbről az országból és olykor határokon túlról is érkeznek látogatók a programjainkra. A Bárka „magját” kb. 15 család alkotja,  kb. 50 család jár rendszeresen a programjainkra és a nagyobb rendezvényeinken 100-150 család is megfordul.

Az egyesület társadalmi kapcsolatai

2006-ban Gárdony Önkormányzata a Zsongó Bárka Baráti Kört „Gárdony Város Művelődéséért” kitüntetésben részesítette.

2008-ban az UNICEF és a Nők Lapja által kiírt „Az öröm a tied!” című pályázat nyertes közössége lettünk.

Jó kapcsolatokat tartunk fenn számos környékbeli közösséggel, civil szervezettel, többek között pl. a Gárdonyi Református Egyházközséggel, a környékbeli katolikus és baptista közösségekkel, a Katolikus Karitásszal, az Életművész Ifjúsági Egyesülettel, a környékbeli óvodákkal, iskolákkal, a Gárdony Városi Könyvtárral, a Fókusz Szociális Szolgálattal, a velencei-tó Kistérségért Alapítvánnyal. Együttműködünk a Velencei-tavi TDM szervezetekkel és a LEADER helyi akciócsoporttal.

Tagjaink rendszeresen közreműködnek a tókörnyéki, városi rendezvények alkalmával.

Jövőbeni célkitűzéseink

A Zsongó Bárka Egyesület befogadó, kísérletező, értékteremtő közösségtámogató műhellyé szeretne válni. Olyan műhellyé, ahol a gyermekeknek és családjuk felnőtt tagjainak olyan közösségi élményekben van része, melyek egy komplex művészet-pedagógiai program szerint valósulnak meg. A pedagógiai programjának alapjait adaptálhatóvá téve az egyesület szemléletét, módszertanát a gyermeknevelés és az oktatás területén egyaránt népszerűsíteni kívánja annak érdekében, hogy közösségben egészséges öntudatú, empatikus, befogadó és elfogadó, kultúrára éhes, művészetekre nyitott, kreatív emberek nevelését segítse elő, szorosan együttműködve a gyermekek családtagjaival.

A Zsongó Bárka programjai

A programok jellemző eleme a csoportban végzett, szabad légkörű alkotó tevékenység: játék önként, örömmel.

2005-től:

ZSONGÓ KLUB – a baba-mama klubban mialatt a gyerekek szabadon játszanak, szüleiknek lehetősége nyílik beszélgetni. Alkalmanként konzultációra hívunk szakembereket, akikkel az édesanyák megbeszélhetik problémáikat, kérdéseikre választ kaphatnak.

ZENEVÁR – zenés félóra piciknek Vörös Villő zenepedagógus, négygyermekes édesanya vezeti. A foglalkozásokon gyermekmondókákat, ringatókat, gyermekdalokat énekelünk, egyszerű ritmushangszereket használunk, így ismertetjük meg a gyermekeket a zene világával. Nagy hangsúlyt fektetünk a ritmus- és hallásfejlesztésre, akár már a magzati kortól kezdve.

2007-től:

ÉVKERÉK – „összművészeti” foglalkozás ovisoknak és kisiskolásoknak, csoportban. Célja az alkotó fantázia és az önkifejezés támogatása, a játszva tapasztalás és tanulás elősegítése. A tematikus foglalkozásokat egy-egy szimbolikus tárgyra építjük (pl.: alma, hal, nap, út, ló, bárka, stb.), egy-egy nagy kultúrából, jelentős kultúrtörténeti korszakból kiragadott, jellegzetes történetbe ágyazzuk  (általában mitológiai történetekkel foglalkozunk). A foglalkozásokat művészetpedagógiai szemlélettel tervezzük és vezetjük. Egy blokkban (3-4 foglalkozás során) az adott témára fókuszálva kérdezünk, mesélünk, dramatizálunk, zenét hallgatunk, mozgunk: együtt játszunk. A program keretében több alkalommal megyünk múzeumba, pl. a  Szépművészeti Múzeumba, ahol a csoport múzeumpedagógiai foglalkozáson, játékos tárlatvezetésen vesz részt. 2008-tól minden nyáron egy hetes, tematikus napközis tábort tartunk a foglakozásra járó gyerekeknek. A foglalkozások felépítésében gyakran közreműködik óvónő-gyógypedagógus, néptánc-, drámapedagógus, zenész, színművész és grafikusművész is. Foglalkozásvezető pedagógusok: Hankovszky Dóra és Torda Molnár Enikő. Bemutató kisfilm az Évkerékről megtekinthető a Médiatárban.

APRÓCSKA NÉPTÁNC – zenés-táncos játék ovisoknak és kisiskolásoknak. Célja a néptánc, népzene és népi játék megszerettetése. A foglalkozásokon a néptánc alaplépéseit tanulják meg a gyerekek énekek, mondókák és népi játékok segítségével. A foglalkozásokat Pápainé Csehák Andrea háromgyermekes néptánc pedagógus vezeti. Képek és filmek az Aprócskáról a Médiatárban megtekinthetők.

2008-tól:

FÜLEMÜLE –  a Zenevár folytatása óvodás korosztálynak, heti 1×45 percben. Célja a zenei nyelv megismerése különféle zenei stílusokkal való játékos ismerkedés, valamint a majdani zenetanulás előkészítése. A foglakozások során a zenére mozgás, játék, a játékos ritmus, dallam felismerés, ismerkedés a hangszerekkel, saját hangszerkészítés, örömzenélés a jellemző. A foglalkozást Dudás Márta zongoratanár, kétgyermekes, pedagógus vezeti.

ZSONGÓ SZÜNIDŐ – TEMATIKUS NAPKÖZIS TÁBOROK

2009-től:

GÁRDONYI GÉZA MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAM – Korosztályos múzeumpedagógiai foglalkozások óvodás, kisiskolás, felső tagozatos gyermekeknek és középiskolásoknak Gárdonyi Géza szülői házában berendezett múzeumban. A csoportokat szakképzett munkatársaink játékos módszerekkel ismertetik meg Gárdonyi Géza életével, korával, történeteivel, vagyis műveivel. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges! További információk a fenti linkre kattintva olvashatók.

GÁRDONYI CSILLAGOK rendezvény Gárdonyi Géza születésének évfordulóján Agárdon, a szülőháznál.

Egyéb programjaink

BÁRKA NAP – családi délután. Hónap második vagy harmadik szombatján 16.00 órától kézműves program, kb. 17.00 órakor élőzenével kísért táncház, végül kapuzáró esti mese, bábmese a hagyományos zsongós program. 2008. október óta a program hely hiányában szünetel.

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK szakemberekkel a nevelésről, családról: Szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak és mindenkinek, aki gyermeket nevel hasznos lehet elgondolkodni és beszélgetni olyan kérdésekről, amelyek foglalkoztatják, amelyekről szívesen olvas, de ritkán nyílik alkalma beszélni, megbeszélni felmerülő kérdéseit, kétségeit, tapasztalatait. Vendégeink tapasztalt szakemberek. Beszélgetőtársunk volt már többek között: Móka János tanszékvezető drámapedaqógus, Nemesné Somlai Gitta nevelés-pszichológus, Faragó Melinda asztro-pszichológus, Mereteiné Dóczi Erika szülésznő-mentálhigiénés asszisztens, György Margit családterapeuta, vezető óvónők, Levente Péter és sokan mások.

Koncertek – A Bárkában megtisztelt bennünket előadásával Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Gryllus Vilmos, Döbrentey Ildikó, Levente Péter, az ír zenét játszó Bran, a Paulik Családi Zenekar, az Alma együttes.  A különböző foglalkozások alkalmával is gyakori vendégeink hangszeres előadóművészek.

Bábelőadások – Cinimuzsika – interaktív zenés–bábos foglalkozás, Nati-Mesék és a Mesebolt Társulat bábszínház családias alkalmai, vendégünk volt a Bárkában Kovács Gáborján. A foglalkozások során is sokszor használunk bábos (tárgyjátékos, síkbábos, árnyjátékos) „betéteket”.

Író-olvasó találkozók – Ezek az alkalmak lehetőséget adnak a mesélős-bábozós ismerkedésre a kortárs magyar gyermekirodalom jelentős személyiségeivel. Vendégünk volt: Berg Judit a Panka és Csiribí, a Rumini és más sikerkönyvek szerzője, Bartos Erika, a Bogyó és Babóca, az Anna és Peti és több kedvelt mesesorozat szerző-illusztrátora, Kukorelly Endre író, költő és Miklya Zsolt költő, valamint felesége Luzsányi Mónika író, Döbrentei Ildikó író, pedagógus.
A ZsongóbIRODALOM programunk keretében 2010-ben öt alkalommal tartunk író – olvasó találkozót, a rendezvények a „Tudásdepó-Expressz” – Fejér megyei könyvtárak szolgáltatásainak összehangolt fejlesztése, az élethosszig tartó tanulás, az oktatásban résztvevők hatékonyabb könyvtári ellátása érdekében című, TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0029 számú projekt keretében valósulnak meg.

Kirándulások – Családi kirándulásokat szervezünk, minden évszakban megyünk valahova együtt, gyakran járunk múzeumba, pl: a Szépművészeti és a Vasarely Múzeumba, az Országos Széchenyi Könyvtárba, a székesfehérvári Városi Képtárba és Deák Gyűjteménybe, a Szent István Király Múzeumba, a Csók István Képtárba, ahol múzeumpedagógiai programokon veszünk részt, de kirándultunk már a Planetáriumba, a Figurina Animációs Kisszínpad előadásaira, a MÜPÁ-ba, a székesfehérvári Vörösmarty Színházba. Szeretünk a természetben is járni, pl. a Vértesi Natúrparkban, a Dinnyési Fertőn, stb, stb…

Nyári napközis táborok – A Zsongó Bárka Egyesület pedagógusaival a szünidő alatt napközis táborokat tartunk 4-12 éves gyermekek számára. A foglalkozásvezetők játékosan, zenével, drámajátékkal, mozgással: kreatív alkotással teszik változatossá és élvezetessé a programot, melyek tematikája az év közben zajló rendszeres foglakozásokra épül. A napi programot igény szerint 8, 9 órától 12, 14 vagy 16 óráig szervezzük, háromszori étkezést biztosítunk. Eddig megvalósult táboraink: 2008: Kalóztábor, Incy-Wincy angol tábor, 2009: Tollacska Indiántábor Mesélő Varázsfuvola zenetábor, Mátyás Király és Udvara tábor, Fábry Cirkusz tábor, 2010-ben a LEADER pályázaton nyertünk, így 8 programhetet kínálhattunk ingyenesen a gyermekeknek. Ezekről a Zsongó Szünidő menüpont alatt található több információ.

Születés Hete rendezvénysorozat – Az ismeretterjesztő egészségügyi- és kulturális hét programjait 2010-ben ötödik alkalommal rendezi meg a Zsongó önkéntes csapata.
Az országos rendezvénysorozathoz 2006-ban csatlakozott a Bárka, bekapcsolva Gárdonyt, illetve 2007-ben és 2008-ban Székesfehérvárt is a rendezvényhelyszínek sorába. A Születés Hete támogatója és szakmai partnere a Fejér Megyei Szent György Kórház.
A programok alkalmával több nézőpontból, más-más megközelítés szerint vizsgáljuk a ’szülés’, ’születés’, ’család’, ’szülő’, ’anyaság’ témákat. Pl.: beszélgettünk többek között Ferge Zsuzsa szociológussal, Berg Judit meseíróval, látogattunk szülőszobát, kérdeztünk és hallgattunk szakorvosokat, szülész- és védőnőket, szerveztünk irodalmi estet Román Károly irodalmár tanárral és Kozáry Ferenc színművésszel, rendeztünk gyermekrajz kiállítást a születésről, stb.

2015-ben elkezdtük TINI BÁRKA programunkat.
A Zsongó Bárka Egyesület elmúlt 10 éve során elért gyermekek nagy része ma már kis tini és tini, őket másként szeretnénk megszólítani. Számukra olyan programokat szervezünk, amelyek célja továbbra is a közösségfejlesztés, amelyben azonban egyre önállóbban képesek részt venni. Fontosnak tartjuk, hogy ebben az életkorban feltárjuk számukra az önkéntes segítő munka értékeit. Közösségi programjainkon az európai keresztyén kultúránk,  az önkéntes segítségnyújtás kultúrája társadalmi és egyén számára jelentős értékeire, valamint más kultúrák megismerésére és tiszteletére bátorítjuk fiataljainkat. Csoportos programjaink (kirándulások, témafeldolgozó alkalmak) lehetőséget kínálnak a társ- és önismeret fejlesztésére is. Célunk, hogy a fiatalok egy napon átvegyék közösségük szervezését és tovább folytassák a közösségi munkát.

További szolgáltatásaink

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]